بررسی هاچ بک اسپرت مینی کوپر S در خیابان های تهران

حدودا یک سال از معرفی محصولات مینی توسط شرکت پرشیا خودرو به عنوان متولی اصلی شرکت بی ام و در ایران می گذرد. مینی یکی از شرکت های زیر مجموعه بی ام و به حساب می آید، از این رو پرشیا خودرو عرضه محصولات آن را بر عهده گرفته است. خودروهای مینی در ابتدا در منطقه آزاد کیش به نمایش گذاشته شدند و سپس توسط شرکتی مرتبط به پرشیا خودرو عرضه شدند.
پس از زمان کوتاهی پرشیا خودرو در کیلومتر ۶ جاده مخصوص، در مقر اصلی این شرکت رسما محصولات مینی را برای بازار ایران معرفی کرد.

اما سرانجام مینی هم یکی از قربانیان وضعیت بازار خودروهای وارداتی در ایران شد و با عدم ترخیص محصولات وارد شده در گمرکات کشور و بسته شدن ثبت سفارش تنها در تعداد محدودی به بازار راه پیدا کرد.

در هر صورت فرصتی دست داد تا به بررسی یکی از نام های تاریخی صنعت خودروسازی جهان یعنی مینی کوپر بپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.

دومین خودروی مهم قرن بیستم

مینی کوپر، مینی ماینر، BMC و موریس و…نام هایی است که با اسم بردن از این خودروی دوست داشتنی بر زبان می آید. خودرویی که توسط سر الک ایسگونس (Sir Alec Issigonis) طراحی شد تا به محبوب ترین خودروی تاریخ کشور انگلستان تبدیل شود.
از آن جا که آلمان ها با فولکس واگن بیتل، آمریکایی ها با فورد T وایتالیایی ها با فیات ۵۰۰ به عنوان خودروی ملی و مردمی خود افتخار می کردند. صنعت خودروسازی بریتانیا هرگز خودرویی با این مشخصات عرضه نکرده بود و حداقل هیچ یک از خودروهایی که پیش از عرضه مینی در بازار انگلستان عرضه شده بودند به موفقیت و محبوبیت مینی نرسیده بودند.

مینی تا سال ۱۹۹۰ میلادی با کمترین تغییرات عرضه شد و پس از آن با مطرح شدن نام بی ام و به عنوان مالک جدید شرکت روور که خود مالک مینی بود، با ارائه طرح های مختلف قصد به بازیابی و توسعه این نام تاریخی در محصولی امروزی و مدرن را کرد و فرانک استفنسون آمریکایی اولین مینی مدرن را به همراه تیم طراحی بی ام و طراحی کرد. او پس از رونمایی از این خودرو گفت: “ما می خواستیم خودرو را به گونه ای طراحی کنیم که با قدم گذاشتن به داخل خودرو تنها لغت “این فقط یک مینی می تواند باشد” در ذهن ها نقش ببند.

پس از این تاریخ بی ام و سه نسل از مینی کوپر را در کنار دیگر محصولات جدید با نام مینی عرضه کرده است.

نسل سوم این خودرو در مدل های ۳ و ۵ درب سقف ثابت (فلزی) و سقف متحرک عرضه می شود و در سال ۲۰۱۸ نیز یک فیس لیفت جدید برای آن عرضه شده است.

در حال حاضر مینی در سایت تولیدی آکسفورد در انگلستان و سایت تولیدی VDL Nedcar بورن در کشور هلند تولید می گردد. مینی های قرن ۲۱ ام کاملا متفاوت با آن مینی دهه ۶۰ میلادی هستند.

طول کلی مینی طول مارک ۱ به سختی به ۲ متر می رسید. اما مینی امروزی در مدل ۳ درب طولی معادل ۳٫۸ متر دارد. مدل مورد برسی از نوع ۵ درب است و ابعاد آن به ترتیب طول، عرض، ارتفاع و فاصله بین دو محور معادل: ۳/۹۸۲، ۱/۷۲۷، ۱/۴۲۵ و ۲/۵۶۷ میلی متر است. وزن خودرو نیز معادل ۱۳۱۵ کیلوگرم است.

مشخصات فنی مینی کوپر S

مینی از موتورهای یک تا ۲ لیتری توربوشارژ شده بنزین سوز و دیزلی بسته به مدل آن نیرو می گیرد.

مینی کوپر S مورد بررسی از موتور ۲ لیتری بی ام و با کد B48 نیرو می گیرد که توانایی تولید حداکثر قدرت ۱۹۲ اسب بخار در حداکثر دور ۵۰۰۰ rpm و ۲۸۰ نیوتن متر گشتاور در حداکثر دور ۱۲۵۰ rpm را دارد. این نیرو توسط جعبه دنده ۷ سرعته دو کلاچه خیس به چرخ های جلویی ارسال می شود. این خودرو برای رسیدن به حداکثر سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت به ۶٫۸ ثانیه زمان نیاز دارد. نسل سوم مینی بر پایه پلت فرم محور متحرک جلو بی ام و که در سری ۲ اکتیو تورر استفاده شده، بنا نهاده شده است.

ظاهر منحصربفرد: جشنواره ای از طرح و رنگ

به واقع بی ام و چگونه می توانست مینی محبوب میلیون ها نفر را باز طراحی کند؟ محصولات انگشت شماری همچون مینی در صنعت خودروسازی وجود دارد. به همین دلیل بی ام و کار بسیار سختی برای باز طراحی مینی داشته است و به همین دلیل منتقدان بسیار زیادی به صف شده اند تا با معرفی هر مدل جدیدی از مینی، سیل انتقادات را روانه بی ام و کنند.

در هر صورت اصول طراحی و زبان مینی در نسل سوم آن ثابت مانده است و تنها بخش های مختلف بدنه برای شرایط بهتر آیرودینامیکی از خطوط نرم و گرد بیشتری بهره می برد. کاپوت خودرو کشیده تر به نظر می رسد و چراغ های جلو سایز بزرگ تری دارند.

در دو طرف سپر شاهد به کارگیری چراغ های مه شکن هستیم. جلو پنجره خودرو عریض تر و کشیده تر است. از آن جا که خودروی مورد برسی از نوع مینی کوپر S است به همین دلیل از زبان طراحی خشن تری بهره می گیرد که این مسئله به خوبی در بخش پایینی سپر جلو مشاهده می شود. زه دور گلگیر در سرتاسر خودرو کشیده شده است. رنگ دستگیره چراغ راهنمای بغل و درب و همینطور درب باک بنزین با یکدیگر هم رنگ هستند و به نوعی ست شده اند.

سقف مینی کوپر S به همراه ستون ها دارای رنگ متمایز با بدنه است. در واقع مینی در طرح ها و رنگ های مختلف قابلیت شخصی سازی بسیار زیادی را به خریدار می دهد. از چراغ های بزرگ تری در نمای عقب خودرو استفاده شده است. فرم کلی درب صندوق حفظ شده است اما در بخش پایینی سپر عقب و خروجی اگزوز دوتایی، جلوه اسپرت تری را به این بخش بخشیده است.
 فضای کاملا متفاوت اتاق قابل رویت است. طرح های دایره ای شکل در ابعاد مختلف و همینطور چیدمان کاملا متفاوت کنسول مرکزی شما را خیره خواهد کرد. تقریبا تمامی اجزا در سر جای خود قرار دارد.

سرعت سنج دایره ای شکل که در کنار آن در یک نیم دایره دور موتور سنج قرار گرفته است و در سمت دیگر نیز نشان گر عمودی بنزین قرار دارد. صفحه نمایش مرکزی کنسول که به صورت استاندارد ۶٫۵ اینچی است و قابلیت انتخاب صفحه بزرگ تر ۸٫۸ اینچی نیز فراهم است در یک قاب بزرگ دایره ای مجهز به چراغ های LED قرار گرفته است.

در بخش پایینی کنسول مینی کوپر S نیز دکمه استارت، ادوات مربوط به سیستم تهویه مطبوع و مواردی از این دست قرار دارد. همچنین در کنار ترمز دستی مکانیکی خودرو نیز یک پد دایره ای شکل که در تمامی محصولات بی ام و برای کنترل تنظیمات مختلف خودرو به کار می رود قرار داده شده است.

در داخل اتاق مینی کوپر S جزئیات بسیار زیادی به کار رفته است که در این مطلب مجال پرداختن به همه آن ها نیست اما به طور کلی کیفیت اکثر ادوات وضعیت خوبی دارد و تنها در بخش های پایینی داشبورد از پلاستیک نسبتا خشک استفاده شده است.

از آن جا که مدل ۵ درب در حدود ۱۵ سانتی متر طول بیشتری به نسبت مدل ۳ درب دارد. فضای سرنشینان عقب و همینطور صندوق افزایش یافته است. این فضا تقریبا برای ۲ سرنشین با قد متوسط در مسافت های کوتاه مناسب به نظر می رسد و به دلیل این که ستون و سقف شیب خاصی ندارند در بخش سر و شانه های فضا را آشغال نکرده اند. فضای صندوق عقب نیز اندکی بیشتر از ۲۷۰ لیتر است.

تجربه رانندگی با مینی کوپر S

با قرار گیری در پشت فرمان متوجه ارتفاع پایین صندلی به منظور کاهش مرکز ثقل خواهید شد. طبق تجربه می توان اینطور گفت که صندلی در ارتفاع پایین تری به نسبت خودرویی همچون سیتروئن C3 قرار گرفته است و کاملا نگارنده را به یاد آخرین نسل سری یک بی ام و می اندازد.

واکنش و تغییر جهت های سریع محور جلو از خصوصیات فرمان مینی کوپر S است. سواری با مینی در ترافیک می تواند یکی از لذت بخش ترین تجربه های رانندگی باشد زیرا عملکرد سریع تمامی بخش ها در کنار ابعاد خودرو امکان تصمیم گیری های لحظه ای را با حداکثر سرعت ممکن به شما می دهد.

جعبه دنده خودرو در حالت عادی “Drive” کمی با تاخیر دنده ها را سنگین می کند تا در بهینه ترین ضریب ممکن قرار گیرد اما این مسئله با قرار دادن آن در حالت اسپرت حل می شود. همچنین برای این جعبه دنده حالتی طراحی شده است که با خلاص کردن کلاچ، به کمتر شدن مصرف سوخت کمک می کند.

از لحاظ بالانس و هندلینگ، مینی همیشه جز بهترین های کلاس خود به شمار می رفته است و بی ام و با توجه به تجربه خود در امر ساخت خودروهای اسپرت راننده محور، عملکرد خوبی در این زمینه داشته است. به طور کلی به دلیل دخالت سیستم کنترل کشش در حین خروج از پیچ ها برای جلوگیری از منحرف شدن بخش انتهایی مینی کوپر S وزن فرمان به طور مصنوعی بیشتر می شود به همین دلیل بهترین حالت فرمان همان حالت عادی خواهد بود.

در حالت رانندگی عادی نیز مینی به دلیل ایزوله بودن اتاق، اجازه ورود صدای بیش از حد که عموما در هاچبک های سایز کوچک مرسوم است را نمی دهد و تبدیل به یک هاچبک شهری، آرام و لوکس می شود.

در بازارهای جهانی مینی با رقبای قدرتمند و مطرحی رو به است که هر کدام مزیت های خاص به خود را دارند. بزرگ ترین شرکت های خودروسازی در این کلاس محصولات مشهوری دارند که می توان به فولکس واگن پولو، فورد فیستا، آئودی A1، پژو ۲۰۸، سیتروئن C3 و…اشاره کرد.

در حال حاضر قیمت این خودرو در بازار انگلستان در ارزان ترین مدل های موجود که مربوط به نسخه های دنده دستی و موتور ۱٫۲ لیتری است در حدود ۱۵ هزار پوند قیمت گذاری شده است.

در نمونه مورد بررسی یعنی مینی کوپر S که یکی از بالاترین مدل های مینی به شمار می رود، برچسب قیمتی در حدود ۲۱٫۷۴۰ پوند است. در شرایطی که قیمت گذاری اولیه پرشیا خودرو برای مینی در محدوده ای کمتر از ۵۰۰ میلیون تومان اعلام شده بود، حالا معدود مینی های راه یافته به کشور با قیمتی بین ۷۵۰ الی ۸۵۰ میلیون تومان در بازار قیمت خورده اند و بنوعی می توان گفت که این سری از خودروهای مینی در بازار ایران رکورد دار قیمتی خودروهای هاچ بک هستند.

2 نظرات
  1. رمضانی می گوید

    ما هیچ ما نگاه

  2. مرادی می گوید

    جالبه که حمایت از کالای ایرانی فقط مخصوص مردم عادیه……..آقازاده ها ازینا سوار بشن مردمم لگن های سایپا و ایرانخودرو

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

شش − 6 =