اکسیداسیون یا زنگ زدگی خودرو

بررسی علل اکسیداسیون یا زنگ زدگی خودرو و راه حل رفع آن

اکسیداسیون (زنگ زدگی)

اکسیداسیون یک واکنش شیمیایی است، که در آن اتم یک یا تعدادی الکترون از دست می‌دهد. این فرآیند بیشتر به عنوان زنگ زدگی شناخته می‌شود. عامل اصلی اکسیداسیون، عنصر اکسیژن می‌باشد. این عنصر در هوا نیز وجود دارد؛ پس هر چیزی که حتی به مدت کوتاه در معرض هوا گیرد، امکان دارد که اکسید شود. خودرو، موتور سیکلت و هر وسیله نقلیه‌ای اکسید می‌شوند. در واقع حتی اگر شما خودرو صفر را بدون استفاده در پارکینگ نگهداری نمایید، باز هم به مرور زمان، رنگ آن کدر شده و اکسید می‌شود.

 

تفاوت تاثیر اکسیداسیون و اشعه ماورای بنفش بر روی رنگ خودرو

اکسیژن موجود در هوا و اشعه ماورای بنفش هر دو به رنگ بدنه خودرو آسیب می‌زنند. اما تفاوت این دو در چیست؟ چگونه نوع آسیب وارده به خودرویمان را تشخیص دهیم؟ اشعه ماورای بنفش، پلیمر و رنگدانه بدنه خودرو را تخریب می‌کند، در نتیجه بمرور زمان رنگ خودرو محو و به اصطلاح رنگ پریده می‌شود. در حالیکه، اکسیداسیون سطح صاف رنگ خودرو را از بین برده و سبب مات و کدر شدن آن می‌شود. در تصویر زیر، براحتی می‌توانید متوجه تفاوت این دو شوید.

تفاوت رنگ بدنه خودرو آفتاب سوخته و اکسید شده

رنگ بدنه خودرو

اگرچه اکسیداسیون در اتومبیل‌های قرمز رنگ بیشتر مشهود است، اما تنها رنگی نیست که می‌تواند اکسید شود. اکسیداسیون می‌تواند در هر رنگی اتفاق بیفتد و فقط به نوع و مقدار رنگدانه استفاده شده، بستگی دارد. اکسید شدن می‌تواند با سرعت بیشتری روی برخی از رنگها شکل بگیرد؛ اما در نهایت در هر رنگی اتفاق می‌افتد.

رنگ بدنه ماشین از سه لایه آستر (بیس کوت) ، رنگ اصلی و تاپ کوت (کلیر) تشکیل شده است. در این حالت رنگ اصلی مات بوده و براقیت و صافی سطح، برای تاپ کوت می‌باشد. در گذشته، بسیاری از تولید کنندگان تصمیم گرفتند از رنگ UNI برای اتومبیل‌های رنگی استفاده کنند. در این حالت رنگ خودرو از دو لایه آستر و رنگ اصلی UNI تشکیل می‌شد و بر روی آن از کلیر استفاده نمی‌شد. بعدها متوجه شدند گرچه رنگ UNI دیرتر از کلیر اکسید می‌شود، اما کلیر اکسیداسیون را به وضوح نشان نمی‌دهد. هنگامی که یک ماشین برای مدت زمان طولانی به مرکز دیتیلینگ مراجعه نکرده باشد، رنگ اتومبیل پس از پولیشکاری تغییر و درخشش زیادی پیدا می‌کند. اگر در هنگام پولیشکاری، پد پولیش رنگ بدنه خودرو را به خود گرفت، یعنی این خودرو لایه تاپ کوت از ابتدا نداشته و یا کامل تخریب شده است.

 

عوامل موثر در افزایش سرعت اکسیداسیون

همانطور که در بالا ذکر شد، اصلی ترین عامل اکسیداسیون، عنصر اکسیژن موجود در هوا است. اما آلاینده‌های صنعتی و سایر عوامل محیطی نیز سرعت این روند را افزایش می‌دهند. اگر شما در مناطق نزدیک به دریا و دریاچه زندگی می‌کنید، اگر محل زندگیتان دارای آب و هوای مرطوب و شرجی است و بارندگی در آن زیاد است، حتما خودروی شما بسیار سریعتر اکسید می‌شود. علاوه بر آن در مناطق سرد و کوهستانی که همواره در معرض بارش برف هستند، در جاده‌ها از نمک استفاده می‌کنند.  نمک دمای انجماد یخ را پایین می‌آورد اما رطوبت حاصل از آن سبب اکسیده شدن سریع سطوح می‌شود. همچنین در مناطقی که دارای آب و هوای بسیار گرم هستند، گرما سبب واکنش سریع‌تر سطوح با اکسیژن می‌شود. به نظر می‌آید اتومبیل‌ها در اغلب نقاط ایران با توجه به شرایط آب و هوایی کشور در معرض اکسیده شدن سریع قرار دارند. اما چگونه مانع تسریع این روند شویم؟!

 

راه حل کاهش سرعت اکسیداسیون

شما می‌توانید با استفاده از محصولات مختلف سرعت این روند را کاهش دهید. در زیر به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • اجرای پوشش محافظ:

اولین راهکار استفاده از پوشش محافظ است. همانطور که می‌دانید انواع پوشش محافظ بدنه خودرو وجود دارد. اگر مقاله واکس، سرامیک واکس، سرامیک و … را مطالعه کرده باشید؛ متوجه خواهید شد که ضعیف‌ترین آنها واکس است، که با شستشو براحتی و سریع از بین می‌رود. سیلنت به دلیل وجود پلیمر ماندگاری و تاثیر نسبتا بیشتری نسبت به واکس دارد و سرامیک به دلیل وجود رزین، سخت‌تر بوده و از همه مقاوم‌تر و ماندگار‌تر است.

  • پولیش:

در صورتی که سطح خوردو پولیش نشود، پوشش محافظ با مولکول‌های سطح بخوبی پیوند برقرار نمی‌کند. در نتیجه، ماندگاری و تاثیر پوشش کاهش پیدا می‌کند. اگر چه پولیش هزینه بر است، اما راهکاری بهتر و موثرتر است. برای این کار به مراکز دیتیلینگ مراجعه نمایید.

  • استفاده از شوینده مناسب:

یکی از راه‌های مراقبتی دیگر، استفاده از شوینده مناسب است. بعضی کاربران خودرو به اشتباه ماشین را با شوینده‌های خانگی شسته و تمیز می‌کنند. شوینده‌های خانگی چربی زدای خیلی قوی بوده و اغلب دارای اسید سیتریک هستند و سبب خشک شدن رنگ بدنه خودرو و در نتیجه ترک خوردگی آن می‌شوند و فرایند اکسیداسیون را تسریع می‌کنند. اگر نگران سلامت خودروتان هستید، حتما از شوینده مخصوص بدنه خودرو استفاده کنید. اگر اتومبیلتان را سرامیک کرده‌اید، از شوینده مخصوص خودروی سرامیک شده استفاده نمایید.

  • نگهداری:

بهتر است همواره ماشین خود را در پارکینگ مسقف نگهداری کنید. اما اگر دسترسی به پارکینگ ندارید، می‌توانید از کاور ماشین برای محافظت از رنگ بدنه استفاده نمایید.

توجه داشته باشید که با استفاده از موارد ذکر شده، روند اکسیداسیون کند می‌شود، اما متوقف نمی‌شود. مراقبت و نگهداری منظم می‌تواند اکسیداسیون را قبل از اینکه کاملاً مشخص شود، از بین ببرد.

جلوگیری از اکسیداسیون خودرو

قیمت و خرید واکس و سیلنت قیمت و خرید سرامیک خودرو قیمت و خرید شامپو خودرو 

 

بررسی امکان اصلاح زنگ زدگی انواع سطوح خودرو

انواع مختلفی از اکسیداسیون (زنگ زدگی) وجود دارد که ممکن است هنگام دیتیلینگ خودرو با آنها روبرو شوید. از بین بردن برخی از آنها راحت‌تر از بقیه هست. در بسیاری از موارد اکسیداسیون به صورت سطحی است، یعنی فقط بالاترین لایه رنگ تحت تأثیر قرار گرفته است. اما متاسفانه، موضوع همیشه اینطور نیست. در موارد نادرتر ، تاپ کوت (کلیر) شروع به خراب شدن کرده و لایه رنگی زیر را نشان می‌دهد. لایه رنگ اصلی ضخیم نیست و در نتیجه اکسیداسیون می‌تواند سریع به عمق بدنه نفوذ کند. در این موارد شاید بتوان ظاهر را بهبود بخشید، اما هرگز ترمیم نمی‌شود. در زیر به تعدادی سطوح در معرض اکسیداسیون اشاره می‌کنیم.

  • اکسید شیشه:

پولیشکاری با مواد پولیش مخصوص شیشه این آسیب را از بین می‌برد. این کار آثار بجا مانده از برف پاک کن خودرو را نیز تا حدود زیادی از بین برده و سبب سر خوردن بهتر آب روی شیشه می‌شود. (البته می‌توانید از مواد پولیش بدنه نیز نیز برای این کار استفاده نمایید)

  • اکسید آهن (زنگ زدگی) سطحی:

به راحتی توسط پاک کننده آهن و گرد لنت حذف می‌شود.

  • اکسید آهن (زنگ زدگی) نیمه عمیق:

این درجه از آسیب، با استفاده از پولیش از بین می‌رود.

  • اکسید آهن (زنگ زدگی) کاملا عمیق:

این مورد قابل حذف نیست و در واقع سطح تخریب و تجزیه شده است. و باید بطور کامل تعویض شود.

  • اکسید لاستیک و پلاستیک:

قابل حذف نیست و فقط با پوشش‌های ترمیم کننده و پر کننده می‌توان کمی ظاهر را بهبود بخشید.

نقاط در معرض زنگ زدگی خودرو

 

نحوه حذف اکسیداسیون خودرو

اما اگر تمایل به یادگیری مراحل پولیش سطوح اکسید شده دارید و میخواهید خودتان تمام مراحل را اجرا کنید؛ اگر زنگ زدگی خودروتان به سطح فلزی بدنه نرسیده است، باید مراحل زیر را طی کنید:

  • دما:

ابتدا خودرو را به مکان سایه و با دمای 21 – 24 درجه سانتی گراد منتقل نمایید.

  • شستشو:

حال ماشین را با شوینده مناسب بشویید تا تمام آلودگی‌ها و جرم روی آن تمیز شود و سپس با دستمال مایکروفایبر خشک نمایید.

  • ضد زنگ:

از محصولات زنگ شوی و از بین برنده اکسیداسیون، برای تمیز کردن لایه اکسید شده استفاده نمایید. در صورتی که هنوز لایه اکسید شده باقی مانده است، مراحل بعد را انجام دهید.

  • پولیش:

سطح بدنه خودرو را با استفاده از دستگاه پولیش و مواد پولیش، لایه برداری کنید. از استفاده پولیش زبر خودداری نمایید. فراموش نکنید که در این مرحله اکسیداسیون چراغ خودرو را نیز از بین ببرید.

  • آماده سازی:

سطح بدنه بعد از پولیش، آماده اجرای پوشش محافظ است. اما باید ابتدا آلودگی‌های سطح را با استفاده از آماده ساز رنگ، خمیر کلی، پاک کننده گرد لنت از بین ببرید.

  • اجرای پوشش محافظ:

حال سطح بدنه خودرو آماده اجرای پوشش محافظ است. شما می‌توانید از انواع واکس، سیلنت و سرامیک برای این منظور استفاده نمایید. اما برای محیط با شرایط جوی نامساعد بهتر است از سرامیک استفاده نمایید.

دیتیلینگ خودرو

قیمت و خرید زنگ شوی قیمت و خرید مواد پولیش

البته شما می‌توانید خودروتان را به مرکز دیتیلینگ معتبر ببرید تا میزان تخریب را تشخیص دهند و در صورت امکان با پولیشکاری آن را اصلاح کنند. و همچنین با اجرای پوشش محافظ، از تسریع اکسیداسیون جلوگیری نمایند.

لیست مراکز دیتیلینگ معتبر

 

نکته مهم در انتخاب میزان زبری مواد پولیش برای سطح اکسید شده

اغلب تصور می‌کنند که برای از بین بردن اکسیداسیون باید از مواد پولیش زبر و خیلی زبر استفاده کرد. اما در واقع، به دلیل اکسیداسیون، سطح رنگ ماشین بسیار ناپایدار و شکننده است. در نتیجه، با استفاده پولیش زبر، لایه زیادی از روی سطح برداشته می‌شود. در اکثر مواقع نیازی به استفاده از پولیش زبر و لایه برداری عمقی نیست و حذف لایه اکسید شده به تنهایی کافی است. استفاده از مواد پولیش نرم (نهایی)، بهترین گزینه برای اغلب سطوح اکسید شده است.
در واقع استفاده از پولیش زبر، برای نفوذ به لایه عمقی سطح می‌باشد و استفاده از آن زمان‌بر است. به دلیل ناپایداری ایجاد شده توسط اکسید شدگی، سرعت لایه برداری سطح بسیار زیاد است. برای جلوگیری از لایه برداری بیش اندازه در هنگام پولیش، شما باید بصورت مداوم پد پولیش و سطح را تمیز نمایید تا میزان عمق لایه برداشته شده را چک نمایید. همچنین لایه برداری طولانی مدت پولیش زبر، سبب پاشیده شدن رنگ اکسید شده بر روی سایر بخش‌های خودرو شده و ایجاد عیوب بر روی آن سطوح را به دنبال دارد.

 

جهت مشاهده سایر محصولات لاین خودرو به سایت گنجی پخش مراجعه نمایید و یا در اینستاگرام و تلگرام ما عضو شوید.

 

سوالات متداول پیرامون اکسیداسیون یا زنگ زدگی خودرو:

اکسیداسیون یا زنگ زدگی چیست؟

اکسیداسیون نوعی واکنش شیمیایی است، که اتم تعدادی الکترون از دست می‌دهد و اصلی ترین عامل آن، عنصر اکسیژن هست.

تفاوت تاثیر اکسید و آفتاب سوختگی در چیست؟

اکسیداسیون رنگ بدنه خودرو را مات می‌کند، در حالی که اشعه ماورای بنفش خورشید رنگدانه‌ها را تخریب کرده و خودرو رنگ پریده می‌شود.

علت تسریع روند اکسیداسیون چیست؟

اکسیژن و هر آنچه دارای این مولکول است، منجر به اکسیده شدن می‌شود. اگر خودرو شما در مناطق مرطوب و شرجی با بارندگی زیاد، سرد و کوهستانی با بارش برف فراوان و همچنین مناطق با گرمای زیاد باشد، روند زنگ زدگی تسریع پیدا می‌کند.

چگونه از خودرومان در برابر اکسیداسیون مراقبت نماییم؟

باید از خودرو با استفاده از پولیش، اجرای پوشش محافظ و استفاده از شوینده مناسب مراقبت و نگهداری منظم شود.

چگونه اکسیداسیون را رفع کنیم؟

در اکثر مواقع اکسیداسیون در صورتی که خیلی عمیق نباشد، با پولیشکاری قابل رفع است. در صورتی که خیلی عمیق باشد باید قطعه تعویض شود.

چه سطوحی از خودرو در معرض اکسید هستند؟

تمام سطوح خودرو اعم از بدنه رنگی، سطوح فلزی، پلاستیکی، شیشه و … در معرض اکسیداسیون هستند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

هجده − 13 =